Kunskap är makt

Att ha kunskap är något av det mest värdefulla som finns. Sen behöver din kunskap inte alltid vara exakt likadan som någon annans. Men att vara påläst och veta mycket om ett ämne du ska diskutera, prata eller skriva om är något av det bästa du kan göra för att förbereda dig och ha starka argument för din sak. 

Det är klart att egna tankar och ideér också kan ha stor påverkan. Men dessa blir ännu starkare om de baseras på kunskap från trovärdiga källor. Så om du ska prata om till exempel pollenallergi med någon som inte har upplevt det själv kan det vara bra att ha med dig kunskap och vetenskaplig fakta. Så ta dig tid till att sitta ner och läs mer om pollenallergi så att dina argument får den effekt du vill att de ska få. 

Alla kanske inte har samma kunskap

Som sagt kan det vara så att den person du har ett samtal med inte har eller tror på samma kunskap som du gör. Då måste du acceptera det och förstå att den personen tror på sin kunskap lika mycket som du tror på din. Det du kan försöka göra är att ifrågasätta personens argument och tolkningar av saker med den fakta och kunskap du har. Men det är viktigt att aldrig kränka någon eller göra någon illa. Samtidigt ska du inte heller acceptera att någon med annan kunskap kränker dig eller gör dig illa på något sätt. Det handlar om ömsesidig respekt oavsett vad ni pratar om och oavsett vilken kunskap ni besitter.